Вышла моя новая статья на турецком языке.
Линк в комменте
Avraham Shmulevich: 3. Dünya Savaşı’nın patlak vermesi kesinlikle imkansız
8 Eylül 2024
ABD-İran çatışması 3. Dünya Savaşı ve nükleer savaşı tetikleyebilir mi?
Amerikalı ekonomist, Columbia Üniversitesi (New York) Sürdürülebilir Kalkınma Merkezi Direktörü Profesör Jeffrey Sachs, ABD ile İran arasındaki silahlı çatışmanın büyük olasılıkla 3. Dünya Savaşı’na dönüşebileceğini söyledi.
“ABD İran ile bir savaşla ilgilenmiyor çünkü İran’ın Rusya da dahil olmak üzere müttefikleri var. Yani İran ile yapılacak bir savaş kolaylıkla 3. Dünya Savaşı’na, 3. Dünya Savaşı da nükleer savaşa dönüşebilir.” dedi. Uzman, İsrail’in ABD’yi “Ortadoğu’da Amerikan çıkarlarına %100 aykırı olan daha büyük bir savaşa sürüklemeye çalıştığını” sözlerine ekledi. ”
- Dünya Savaşı’nın patlak verip sonra da bu bölgeden nükleer savaşa dönüşme ihtimali nedir? Peki İsrail’in ABD’yi “Ortadoğu’da daha geniş bir savaşa” çekmeye çalıştığına inanan uzman ne kadar haklı? Böyle bir şey bu ülkenin çıkarları için mi? Sonuçta varlığını doğrudan tehdit ediyor – Amerika çok uzakta, İsrail de diyebilirsiniz İran’ın yanında, aynı bölgede.
Caliber. az ile yapılan bir röportajda bu sorulara yanıtlar tanınmış yabancı uzmanlardan geldi.
Kafkaslar, İslam dünyası ve Ortadoğu uzmanı ve Doğu Ortaklığı Enstitüsü (Kudüs) başkanı Avraham Shmulevich, 3. Dünya Savaşı’nın patlak vermesinin kesinlikle imkansız bir şey olduğuna inanıyor.
“Şu anki durumda, özellikle İran’daki çatışma nedeniyle imkansız. Bir tarafta İsrail ile ABD diğer tarafta İran arasında büyük çaplı bir çatışma yaşansa bile Rusya’nın Tahran’ın yardımına koşması düşünülemez. Rusya ve İran arasındaki ilişki oldukça karmaşık ve çelişkili. Kesinlikle %100 ittifak değildir. Aynı şey Rusya ile Çin arasındaki ilişki için de geçerli.
İran ile Çin arasında da askeri ittifak yok. Çin İran’ı petrol ihtiyaçları için kullanıyor ama bu Çin’in İran için kendi çıkarlarını feda edeceği anlamına gelmez. İran şu anki haliyle yok olsa bile Çin ve Rusya önemli ölçüde etkilenmeyecektir. İran’a bir saldırı olsa Rusya’nın ABD’ye misilleme yapacağı ve Çin’in de katılacağı düşüncesi tamamen gerçek dışı bir fantezidir. Burada tartışacak bir şey yok.” dedi.
İsrail’in daha geniş bir Ortadoğu ihtilafını başlatma yönündeki ilgisine ilişkin olarak, bu kavramın kökeni İsrail karşıtı propagandaya dayandığını açıkladı.
“İsrail’in savaş başlatmakla ilgisi yok ve etrafındaki çatışmaların hiçbiri İsrail tarafından başlatılmamıştır. İran İslam Cumhuriyeti’nin temel metinlerinde belgelendiği üzere, İsrail’in yıkılması için kamuoyuna çağrıda bulunan İran’ın olduğunu hatırlamak önemlidir. İran saldırgandır. Şu anda İsrail’e doğrudan saldırıyor ve uzun süredir ona karşı vekil savaşları veriyor. Doğal olarak İsrail cevap veriyor, ancak öncelikli amacı bu saldırıları durdurmak. Hamas ve Hizbullah saldırganlıklarına son verselerdi İsrail memnun olurdu. Ancak, bu terörist grupların Tahran tarafından finanse edilip yönetildiği için bu olasılık düşük. Böylece İsrail’in tehdidin kaynağını hedef alması mantıklı.
İran’dan daha büyük zarar ve tehditle karşı karşıya olan İran’a komşu Arap ülkeleri de bu tür eylemlerden faydalanacaktır. Özellikle BAE ve Suudi Arabistan. İran’ı dolaylı olarak destekleyen Obama’nın başkanlığı sırasında (şimdi Biden yönetimi gibi) İran-İsrail ilişkileri bozuldu ve Suudi Arabistan, hava sahasını bile teklif ederek İsrail’e İran’a karşı harekete geçmesi için yalvardı. İnanıyorum ki İsrail bu konuda harekete geçmiş olsaydı Bahreyn, Emirlikler ve Suudi Arabistan’dan gizli destek alacaktı. ”
Ancak İsrail, herhangi bir savaş önemli riskler taşıdığı için tüm sorunları savaşa başvurmadan çözmeye hevesli. Yine de, böyle bir sonucun mümkün olduğuna inanmıyorum. Er ya da geç İsrail kararlı bir harekete geçmek zorunda kalacak ve ne kadar erken olursa o kadar iyi. İran, İsrail’den başka seçenek bırakmıyor.
ABD’yi Ortadoğu savaşına sürükleme girişimiyle ilgili olarak, İsrail tam ölçekli bir çatışmayla ilgilenmiyor. Sadece İran’ın kışkırttığı sürekli saldırılara son vermek istiyor.
Bu bölgede tam ölçekli bir savaş hayal etmek çok zor. İsrail’in hükümet karşıtı militan grupların desteğiyle kendi topraklarına müdahalesinden memnun olmayan çok sayıda Arap ülkesiyle barış antlaşmaları ve hatta askeri-teknik işbirliği anlaşmaları olduğunu hatırlatmalıyım.” dedi.
Ancak Sachs ile yapılan bu röportajın nasıl gerçekleştiği daha ilginç olduğunu da sözlerine ekledi.
“Columbia Üniversitesi, özellikle de dış politika aleminde önde gelen Amerikan entelektüel merkezlerinden biridir. Tucker Carlson’a gelince, Cumhuriyetçi Parti ile uyumlu en popüler Amerikalı gazeteciler arasında yer alıyor ve bu makale Amerikan kuruluşu içinde İsrail’i çevreleyen çelişkileri ve mücadeleleri yansıtıyor.
Son zamanlarda Demokrat Parti’yi İsrail karşıtı bir tutum sergilemek yaygın hale geldi. Ancak, bu tam olarak doğru değil. Bu algı öncelikle İsrail’in varlığına karşı çıkan açıkça anti-Semitistlerden oluşan Demokrat Parti’nin radikal grupunu bağlamaktadır. Ancak Demokrat Parti içindeki çoğunluğu temsil etmiyorlar. Benzer şekilde, İsrail karşıtı duygular bazı Cumhuriyetçi destekçiler arasında da bulunabilir. Amerikan Yahudilerinin büyük bir kısmının geleneksel olarak Demokratlara oy vermesi tesadüf değildir, çünkü Cumhuriyetçi Parti’nin özünde bazıları İsrail yanlısı, diğerleri de anti-Semitik olan Hristiyan köktendincileri de içeriyor.
Carlson’un İsrail hakkındaki tutumu oldukça belirsiz. Sık sık İsrail karşıtı görüşlere sahip yazarları ağırlıyor ve söz konusu röportaj bu bağlamda anlaşılmalıdır. Cumhuriyetçilerin İsrail üzerindeki tutumu şekillenirken Amerikan seçim mücadelesi çerçevesinde de görülmeli.
En başa dönersek İsrail savaş başlatmakla ilgilenmiyor ama İsrail’e karşı çoktan savaş başlatılmıştır. Ancak Netanyahu hükümetinin İran sorununu askıya almak istediğini ve İran’a karşı tam ölçekli bir saldırı başlatma riskini almak istemediğini açıkladı.
Kafkassam Editör
Kafkassam Editör
Yeni bir dünyaya uyanmak, dünyayı yeniden okumak isteyenler için, söylenecek sözü olanlar için merkezi Ankara’da olan KAFKASSAM’ı kurduk. Erivan, Bakü, Tiflis, Tebriz, Grozni, Moskova, Mahaçkale, Nazrin, Nalçik, Saratov, Ufa ve Sochi’de ofislerimiz temsilcilerimiz var. Kafkassam genelde kafkasya çalışmak için kuruldu Kafkasya genelinde çalışır. Ermenice Rusça Gürcüce İngilizce dillerinde yayın yapan kafkassam genç akademisyen ve stratejistlerle çalışmaya özen gösterir. KAFKASSAM’ın internet sitesi 2 Ocak 2010’da yayına girdi. İnternet sitesinde Kafkasya’daki ülkeler ve Türkiye ile ilişkileri hakkında makaleler, ropörtajlar, analizler ve yorumlara yer verilmektedir.